Argument

Sportul Chanbara este o pasiune și un proiect la care am lucrat peste 20 ani. Acest proiect a început în 1997 și a fost finalizat într-o primă etapă în anul 2009 prin Ordinul Ministrului MTS nr. 1239/10.07.2009 prin care se recunoștea oficial practicarea în România a ramurii de sport Chanbara.

Cu adevărat proiectul a fost finalizat însă în anul 2016 când a fost înființată Federația Română de Chanbara, federație națională și de utilitate publică, cu dreptul de a organiza campionate naționale în probele specifice sportului Chanbara.

Acest lucru m-a motivat și mai mult, și pentru consolidarea acumulărilor din anii anteriori am înaintat cererea către CNFPA pentru formarea primilor instructori și antrenori de Chanbara pe baze solide, științifice.

Fiind cel ce a introdus în România sportul Chanbara consider că învățarea corectă a tehnicilor fundamentale este esențială în obținerea performanței sportive și dezvoltarea sportului chanbara în țara noastră.

Chanbara este un sport care deși își are originile în Nihon Kobudo (vechile arte războinice japoneze) nu este o artă marțială modernă, este cu desăvârșire un sport modern, asemenea scrimei europene, conceput pentru a practica exercițiile fizice și a obține performață în competițiile sportive ale Secolului XXI.

Pentru a obține eficiența maximă în practicarea exercițiilor fizice este nevoie de o selecție riguroasă a sportivilor ce iau parte la procesul de pregatire precum și ca organizarea și desfășurarea acestui proces șă se efectueze în concordanță cu normativele și regulile stabilite.

Sportivul practicant de Chanbara are nevoie de dezvoltarea tuturor capacităților motrice chiar daca accentul se pune în special pe viteză în regim de forță și pe îndemânarea, elementele tehnice acumulate pe parcursul pregătirii tehnico-tactice.

Se urmărește atingerea unei condiții fizice optime, dezvoltarea puterii fizice și mentale pentru limita normalului. Antrenorul nu poate atinge aceste obiective decât ținând seama de evoluția metodelor de antrenament. De asemenea, o influență covârșitoare în obținerea înaltei performanțe sportive o are receptivitatea la introducerea unor elemente suplimentare  ce conduc către rezultatele dorite. Spre exemplu, am introdus în pregătirea lotului național de Chanbara tehnici de Qigong și Taijiquan, tehnici ce aveau rolul de recuperare activă între două antrenamente solicitante.

Spochan la nivel internațional

Din anul 2019 am devenit membri ai World Kobudo Federation, o organizație foarte puternică și care ne-a acordat tot sprijinul pentru a dezvolta sportul chanbara la nivel global.

Hanshi John Therien

Hanshi Alain Sailly

au sprijinit dezvoltarea chanbara în peste 60 de țări, susținând pentru anul 2022 organizarea primului campionat european de chanbara sub egida World Kobudo, campionat ce se va desfășura în Austria, Viena în perioada 4-5 iunie 2022.

Gaby Oancea

Președinte F.R. Chanbara